Elektrik Motorları ve Kullanım Alanları

elektrik motoruElektrik motorları, elektrik enerjisini mekanik enerjiye çeviren elektrik makinalarıdır.
Elektrik motorları sabit bir stator ve etrafında dönebilme özelliğine sahip bir rotordan(endüvi) oluşur.

Oldukça yaygın kullanım alanı bulan elektrik motorları,buzdolaplarında, çamaşır makinalarında, elektrikli süpürgelerde, mutfak robotlarında, elektrikli ve hibrid arabalarda, birçok cihazın ve makinanın soğutma sisteminde, blendırlarda, sanayide, metro ve tramvaylarda, kısaca hayatın her alanında kullanılırlar.

Elektrik kaynağına bağlandığı zaman rotoruna bağlı olan mili döndürerek bir hareket meydana getirir. Verimleri yüksektir. Motorlar genellikle tam yüklendikleri zaman tam verimle çalışırlar. Büyük motorlar küçük motorlardan, yüksek hız motorları düşük hız motorlarından daha yüksek verimle çalışırlar. Çok küçük güçlerden binlerce beygir gücüne kadar istenilen gücü üretecek şekilde üretilebilirler.
İlk ticari elektrik motorları 1820’lerin başlarında yapılan temel keşiflerden yaklaşık yarım asır sonra 1880’li yıllarda ortaya çıkmıştır.xqdtv4

İlk defa 1821’de Michael Faraday, bir mıknatıs ve hareketli telden sürekli bir dönme hareketi elde edebileceğini göstermiştir. Bir Amerikalı demirci olan Thomas Davenport 1837’de elektrik motoru için ilk patenti almıştır. 1888’de İtalyan Galileo Ferrari 90° faz farkına sahip iki alternatif manyetik alanının sabit bir manyetik alan olarak görülebileceğini gösterdi.  1888-1896 yılları arasında Nikola Tesla bağımsız olarak geliştirdiği indüksiyon motorunun patentinlerini aldı. George Westinghouse, Tesla’nın patentlerini alarak ileri çalışmalar yaptırdıysa da, ekonomik kriz ve elektrik akımı tekniğinin gelişmeleri bu çalışmaları engelledi. 1890’lı yıllardan
sonra çeşitli ülkelerde alternatif akım motorları ortaya çıktmaya başladı. Çok fazlı elektrik motorları geliştirildi. Böylece elektrik motorunun temelleri atılmış oldu. Bundan sonraki gelişmeler genellikle esası değiştirmeden yapılan geliştirmeler oldu. Elektrik Motorları ve çalışma prensipleri konusunda detaylı bilgilere ileri ki paylaşımlarımda yer vereceğim.

2 Comments

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.